‘Verbeeld je wat!’

Posted by on jun 19, 2014 in Producties | No Comments

‘Verbeeld je wat!’ is een kunstproject wat SEC KunstWerkplaats ontwikkeld heeft rond het thema ouderdom in samenwerking met Vilente De Klinkenberg, SWO Ede, Het Maanderzand en Het Schild uit Wolfheze. In tien verschillende buurten van de gemeente Ede werkten ouderen en hun buurtgenoten onder begeleiding van kunstenaars samen aan tien (interactieve) kunstwerken.

Door middel van theater, fotografie en beeldende kunst is op zoek gegaan naar de schoonheid, de kracht en de humor van ouderdom. De ‘sociale’ kunstwerken zijn op 9 mei geëxposeerd tijdens een feestelijke opening in verzorgingstehuis Vilente De Klinkenberg in Ede.

Na een expositie en een korte tour kregen de kunstwerken uiteindelijk een plek binnen de buurt of in een verzorgingstehuis.

 

Een overzicht van de ontwikkelde projecten:

 

Project ‘Ouderen getekend’

Van ouderen in verzorgingstehuis ‘De Klinkenberg’ en kinderen uit de buurt werden portretten getekend. Beeldend kunstenaar Benjamin Koops maakte op grond van de levensverhalen een panoramadoek van 9 meter. Het panoramadoek krijgt uiteindelijk een plek in verzorgingstehuis ‘De Klinkenberg’.

Panorama van 9 meter met ouderen en kinderen

 

Project Schilderen met dementerende ouderen met Saskia de Wit

Kunstenares Saskia de Wit schilderde met dementerende ouderen een doek van 2 bij 3 meter. In samenwerking met de leefomgeving van de ouderen is nagedacht over de invulling. Uit gesprekken kwam naar voren dat vooral schilderijen met het thema natuur erg op prijs werden gesteld. Samen met hun naasten gingen de ouderen op zoek naar materiaal voor in het schilderij

 Schilder in samenwerking met Opella

 

Project schilderen met dementerende ouderen met Anja van Dam

Beelden kunstenaar Anja van Dam heeft de ouderen van SWO Ede enthousiast gemaakt voor schilderen. Ieder persoon kreeg een eigen schilderij, die zodra deze af was, ingelijst werd. De ouderen konden experimenteren met verschillende materialen. Hun leefomgeving werd geactiveerd mee te werken en materiaal aan te leveren waardoor het een gezamenlijk kunstwerk werd.

Anja werkt zelf in een zorginstelling met ouderen. Haar werklocatie is een verzorgingstehuis waar ze iedere dag ouderen ontmoet. Ze hoopt bij te dragen aan een positieve beleving van ouderen om met kunst bezig te zijn. Voor de eerste keer werkt de kunstenares met ouderen én kunst! Anja reageert enthousiast: “Ik wil ouderen graag stimuleren het mooiste uit zichzelf te halen.”

 Anja van Dam

 

Intergenerationele foto’s

Fotograaf Berg Andree maakte met ouderen en kinderen uit de buurt (5-10 jaar) foto’s waarbij humor in de ontmoeting tussen generaties centraal stond. Hieruit ontstonden 8 portreten die geëxposeerd zijn in de tehuizen en buurtcentra. De ouderen en de kinderen kenden elkaar niet. De opdracht was om door middel van humor elkaar te bereiken. Het was ontroerend om te zien hoe vooroordelen en leeftijdsverschillend verdwijnen als het uitgangspunt humor is.

Inergenerationele foto's

 

Levensgrote koffer

Een levensgrote koffer ‘verzameld’ stemmen, verhalen, gedachten van ouderen en hun naasten. De koffer heeft laadjes en elk laadje verteld een eigen verhaal. De koffer wordt in gezet binnen de hulpverlening en kan familie en vrienden helpen in gesprek te komen met een persoon met dementie. Het project is samen met vrijwilligers van de houtclub in Ede uitgewerkt. Buurtgenoten hebben oude recepten verzameld, dagboeken geschreven, stemmen ingesproken. 

 

Limericks

Acteur Ferry Asselbergs heeft limericks, door ouderen geschreven, verwerkt tot liedjes waarmee hij in de buurt optrad. Ook op de feestelijke opening was hij aanwezig om zijn liedjes te zingen voor een enthousiast publiek. Een prachtige samenwerking tussen hem en de ouderen met veel plezier in de buurt.

Limericks van ouderen vertolkt door een volkszanger

 

De Verhalenbank

Meubelmaker Etienne Timmermans bouwde naar een ontwerp van kunstenaar Patrick Eskandarian een verhalen bank. Zo gauw je op de bank gaat zitten klinken er stemmen, muziek en worden er gedichten voorgedragen door buurtgenoten.

De Verhalenbank laat gedichten en muziek horen als je er op gaat zitten

 

Project ‘Eeuwige Stemmen’

In dit project werden stemmen van ouderen en buurtgenoten opgenomen en werd daar een compositie van gemaakt. Aan dit project werkten ook dementerende ouderen mee. Componist Joris Hoogsteder bewerkte de stemmen tot een compositie. De compositie krijgt een plek in de belevingstuin van verzorgingstehuis ‘Het Maanderzand’ Er komt een infraroodconstructie in de tuin, Zo gauw er door het infra rood gelopen wordt is de compositie te horen.

Stemenorgel

 

Zien met je handen

In samenwerking met beeldend kunstenaar Angelique Ten Holter en Het Schild (centrum voor blinde en slechtziende ouderen) maken ouderen prachtige beeldjes van speksteen. Filmmaker Arno Setz maakte een documentair filmverslag van de bijzondere wording van de kunstwerken. Bij de vertoning van de film zijn de buurtgenoten en familie en vrienden uitgenodigd om zo een beeld te krijgen van wat er nu zoals gebeurt in Het Schild.

 

Optreden van de Liemers

35 mensen van 70 jaar en ouder blazen een prachtig deuntje mee in harmonieorkest de Liemers

IMG_7272

 

 

Dit project wordt ondersteund door het Oranje Fonds

Oranje_Fonds-logo_drukwerk