SEC produceert het eerste Pop-up Festival

Posted by on jul 4, 2015 in Kunstprojecten en exposities | No Comments

De straten, de winkelpleinen en het station van Ede waren vier dagen het podium voor het Pop-up Festival. Vanuit het niets werd publiek in Ede-Zuid verrast met theater, muziek en exposities. Gedurende een paar minuten werd een act uitgevoerd, waarna het publiek verwonderd achterbleef, en de act weer ergens anders opdook. Valleyvoices Vocal Group deed dit volgens de jury het beste en ontving de Pop-up Bokaal.

Eerste pop-up festival in Ede groot succes

Eerste pop-up festival in Ede groot succes

De acts zijn in de sfeer van flashmobs. Mensen worden in hun dagelijkse routine van boodschappen doen of naar het station gaan, verrast door iets ongewoons. Je ziet de mensen stralen als zomaar een gedicht cadeau krijgen of toegezongen worden door een koor. Speciale aandacht is er bij het festival voor ouderen. Er zijn verschillende projecten opgezet in samenwerking met ouderenorganisaties. Er is voor alle generaties, rangen en standen iets te doen.

Het festival is bedoeld om Edese kunst te laten zien en mensen van verschillende generaties in Ede-Zuid onderling te verbinden. Een half jaar begon SEC KunstWerkplaats om instellingen en kunstenaars uit te nodigen bij het maandelijkse kunstcafe in het SEC theater. Daardoor zijn nieuwe verbindingen en samenwerkingen ontstaan. Een mooi voorbeeld daarvan was de ouderengroep van Opella die de eerste dag van het festival werden verrast door een tangodans onder leiding van dansdocente Natalia Saklakova. En daarnaast kregen de stralende ouderen gedichten voorgedragen van Pineaux Poëzie. “Kan dit volgende week weer?” vroeg een oudere direct.

Edwin-Nieuwstraten-Fotografie-Ede-7048

Elke act had wel iets magisch maar de Valleyvoices Vocal Group maakte met hun act op het station Ede-Wageningen de meeste indruk de afgelopen dagen. De jury bestaande uit actrice/regisseur Marijke van Soeren, grafisch vormgever Geralda van Ginkel en beeldend kunstenaar Martijn Mossing Holsteijn, vond dat het koor goed inspeelden op wat er om hun heen gebeurde. Er ontstonden prachtige momenten en interacties met het publiek. Zelfs een conducteur vloog, tot hilariteit van de reizigers, in de armen van het koor toen hem een liefdeslied werd toegezongen. De koorleden waren allemaal vermomd als treinreizigers. Met koffers, zonnebrillen en hoeden. Ze kwamen op uit het niets, een echte Pop-up! Bijzondere vermelding was er ook voor dichter Pineaux (een rasartiest) en het bewegingstheater met Marc van Gerwen en Nicole Bischoff (ingetogen en authentiek). Twee acts die zonder schroom en met veel kwetsbaarheid zich aan het publiek lieten zien.

Het pop-up festival was dit jaar voor het eerst. Het is een zo goed aangeslagen dat SEC KunstWerkplaats het zeker overweegd het volgend jaar weer te gaan doen. Fotograaf Edwin Nieuwstraten maakte vier dagen lang prachtige foto’s van het festival. Een verslag is te zien op zijn site:

http://edwin-nieuwstraten-fotografie-ede.nl